Uitleg over Cluedo

Cluedo wordt gespeeld op een speelbord. Naast het bord zijn er 6 pionnen, 6 wapens, 6 standaards en 21 kaarten die gebruikt moeten worden. Al deze elementen zijn nodig om het spel op een goede manier te kunnen spelen. Ook een blocnote, dobbelstenen en een enveloppe zijn nodig om het spel op de juiste wijze te kunnen spelen. Op het bord staan negen kamers in een kasteel. Dit bord moet volledig uitgevouwen worden op een tafel. Op die manier kan het spel op de juiste wijze worden gespeeld. Er zijn dus maximaal ook 6 spelers in dit spel.

Met minder dan zes

Het voordeel van Cluedo is dat het ook gespeeld kan worden wanneer er minder dan zes spelers zijn. Wel moeten de zes pionnen en wapens dan ingezet worden. De wapens moeten verdeeld worden op de juiste manier. Dit is nodig om het spel op de juiste manier te laten verlopen. Wanneer dit allemaal is gedaan, dan wordt de enveloppe in het midden van het bord gelegd. De kaarten van de verschillende stapels worden in de enveloppe gedaan. Daardoor zit in de enveloppe het antwoord wie de moord heeft gepleegd, waar dit is gedaan en met welk moordwapen dit is gedaan. De andere kaarten worden onder de spelers verdeeld.

Uitvinden van de antwoorden

Het is uiteindelijk het doel van Cluedo om de antwoorden op de vragen te vinden. Daarvoor moeten bewijzen verzameld worden tijdens het spel. Tijdens het spel moet je dingen opschrijven op de blocnote, maar zorg dat andere spelers niet kunnen zien wat je schrijft. Dit zijn je gedachten over de aanwijzingen die gegeven worden. Deze heb je nodig om uiteindelijk erachter te kunnen komen hoe de zaak in elkaar zit. Je loopt tijdens het spel met je pion door de kamers en mag iedere keer vermoedens uitspreken. Uiteindelijk komt het antwoord naar boven.